O projektu

Kula Beograd | The Residences at The St. Regis Belgrade

Potpisan je ugovor između kompanije Belgrade Waterfront i italijanske kompanije Impresa Pizzarotti o izvođenju radova na novom orijentiru prestonice. Najviša zgrada u Srbiji sa svojih 168 metara gradiće se po projektu poznatog arhitektonskog studija SOM (Skidmore, Owings & Merrill LLP), koji je potpisao i čuvene svetske zgrade kao što su Burj Khalifa ili One World Trade Center na mestu srušenih Bliznakinja u Njujorku, dok je razrada projekta dodeljena američkoj kompaniji AECOM. Kula Beograda će imati pretežno stambenu funkciju, i biće najdominantniji objekat u projektu čitavog projekta Beograd na vodi. Od planiranih 40 spratova, prvih 9 je namenjeno hotelskom smeštaju, dok će ostatak biti brendirani apartmani u okviru luksuzne franšize St. Regis, dela hotelskog lanca Marriott International. U ovoj zgradi nudiće se jedan od najskupljih kvadrata u ovom delu Evrope,

Komercijalni, hotelski i stambeni prostor

Prema planu, ovaj objekat nalazi se na ukrštanju više saobraćajnih i pešačkih pravaca, a sa komercialno-uslužnim sadržajima u prizemnom delu izlaziće na regulacionu liniju šetalista. Na proširenoj osnovi komercijalne namene uzdizala bi se 42 spratova visoka hotelsko-stambena kula. Postolje kule ima dva nivoa i pretežno će služiti kao podrška hotelskoj funkciji, uz komercijalne sadržaje lokala i restorana u delu koji gleda na reku. Prvih devet spratova kule biće hotel visoke kategorije, nakon čega ide tehnička etaža i potom 26 spratova stambenog prostora. Na vrhu objekta planiran je vidikovac otvoren za javnost i turiste, a u podzemnom delu nalaziće se dvospratna podzemna garaža. Ukupna bruto površina objekta iznosi preko 65.000 m2, od čega se skoro 48.000 m2 nalazi u nadzemnom delu.

U okviru horizontalnog postamenta kule nalaziće se hol za pristup hotelu, multifunkcionalna sala sa mogućnošću otvaranja ka spoljnom uređenju ("ballroom"), sale za sastanke i spa centar sa bazenom. U okviru ove proširene baze nalaziće se i hol za pristup stambenom delu kule, kao i specijalna zatvorena pasarela koja će u nivou prvog sprata direktno povezati kulu sa susednim tržnim centrom. Komercijalni sadržaji nalaziće se i na poslednja dva sprata kule, gde su na 38. spratu planirana dva restorana, a na 39. spratu panoramski vidikovac sa zatvorenim delom i terasom. Sadržaji na vrhu kule biće dostupni putem dva specijalna dvoetažna lifta.

Aerodinamično rešenje

Kula Beograd ima pravougaonu osnovu sa blago zaobljenim uglovima i zarotiranim volumenom u dva pravca. Specifičnim oblikom volumena ciljaju se dinamične vizure, ali je ovakav oblik objekta istovremeno i aerodinamično rešenje otporu vetrovima. Prednost ovakve konfiguiracije je da vetru koji deluje na širokoj površini gornjeg dela kule, pruža otpor dugačka konstrukcija u osnovi. Fasada objekta će biti takozvana "zid-zavesa" sa konstrukcijom od aluminijumskih brisoleja i lameliranog stakla. Horizontalni volumen postolja kule zamišljen je sa arhitektonski upečatljivom nadstrešnicom koja će prekrivati kolske i pešačke prilaze.

Tekst preuzet sa sajta beobuild.rs


BW | Kula Beograd:


Reportaža televizije 'Pink':


Zvanična prezentacija Kule Beograd:

Video preuzet sa YouTube kanala Belgrade Waterfront